A final de gener s’iniciaran les obres de rehabilitació del Teatre Municipal de les Roquetes
21 de desembre de 2018

El Teatre Municipal de les Roquetes és a prop de tornar a ser l’escenari d’espectacles i muntatges escènics diversos, entre els quals de producció pròpia local, i exhibir films talment com a sala cinematogràfica. I és que a finals del gener vinent començaran les obres de rehabilitació d’aquest equipament cultural. Així ho han donat a conèixer des de les mateixes instal·lacions, aquest divendres al migdia, l’alcaldessa, Abigail Garrido, i el regidor de Cultura de les Roquetes, Adrià Solà, que han comprovat in situ l’estat amb què es troba a hores d’ara l’edifici.  

L’alcaldessa subratlla que un cop es faci realitat la recuperació d’aquest equipament cultural “de primer ordre a les Roquetes, aquest esdevindrà, a més, epicentre de l’activitat cultural de l’eix format pel teatre, la biblioteca Josep Pla, que també volem ampliar, i el Centre Cívic l’Espai”. I ha insistit que aquest mandat municipal és el de “la posada al dia del municipi dels equipaments públics, tot actualitzant-los i reobrint els que han estat tancats”

De la seva banda, Solà reitera que el projecte del renovat espai contempla un equipament per a usos culturals polivalents. “L’hem concebut, d’acord amb les demandes i necessitats de les entitats i associacions del municipi, perquè pugui ser utilitzat tant com a teatre, auditori i també sala de cinema”, destaca el regidor.

Situat al carrer d’Hernán Cortés, 14-16, el Teatre Municipal de les Roquetes es troba en desús i roman tancat des de la tardor del 2008. El 2015 se’n va encarregar l’estudi de patologies per actualitzar-lo a les necessitats actuals i adaptar-lo a les noves normatives. Actualment, tal com està configurat arquitectònicament, compta amb 286 butaques i un escenari utilitzable d’uns 56 metres quadrats. Ara bé, amb la reforma i ampliació, l’edifici passarà a tenir una superfície construïda de 1.294 m2 i tindrà capacitat per acollir 311 persones. De fet, l’escenari en doblarà gairebé la superfície: l’escena serà de 110 m2 als quals s’afegiran altres espais complementaris adjacents. Pel que fa a la platea, ocuparà 134 m2 i l’amfiteatre 123 m2. 

D’aquesta manera, i tenint en compte que complirà amb els estàndards mínims per a un equipament escènic-musical d’un municipi d’uns 30.000 habitats com és el cas del de Sant Pere de Ribes, aquest nou equipament es podrà adherir al Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya (PECCAT). Això permetrà poder optar a les línies de subvencions previstes per a equipaments d’aquesta tipologia i adreçades a actes culturals de programació regular. 

El projecte ha estat actualitzat en els darrers temps d’acord a les noves normatives i exigències bàsiques de seguretat estructural, seguretat en cas d’incendi, d’utilització i accessibilitat, de salubritat, protecció davant del soroll i estalvi d’energia. Paral·lelament, s’ha adaptat l’estructura inicial d’aquest projecte per poder ser escenari a més de teatre i arts escèniques d’altres espectacles en format circ i altres usos com ara cinema, conferències i espai d’assaig. Alhora també se n’ha adaptat l’acústica, insonorització i la resta d’instal·lacions i equipaments tècnics. 

La rehabilitació, reforma i ampliació que experimentarà el renovat Teatre Municipal de les Roquetes anirà a compte del Pla de Reactivació Municipal, que es va aprovar el 28 de març de l’any passat. 

 

Les obres, amb un termini d’execució de dotze mesos, van ser adjudicades en el Ple de la Corporació del mes d’octubre, després que el 24 d’abril passat n’aprovés definitivament el projecte bàsic i d’execució i el projecte de les instal·lacions escèniques per a la rehabilitació, reforma i ampliació d’aquest equipament cultural. Finalment, les obres més l’equipament en conjunt suposaran una inversió total de 2.890.000 euros. 

Per tal de donar a conèixer a la població com serà el nou recinte escènic-musical, es preveu que a començaments del proper mes de febrer hi hagi un acte públic d’inici de les obres, a la mateixa plaça d’Hernán Cortés, que estarà obert a tota la ciutadania i que comptarà amb propostes culturals per amenitzar la jornada.