La remodelació i ampliació del Teatre Municipal de les Roquetes estaràn enllestida el juliol vinent
21 d'abril de 2021

El teatre municipal de les Roquetes encara el tram final de les obres de remodelació i ampliació amb la previsió que estiguin enllestides el mes de juliol vinent. L’equipament, batejat com La Bòbila en referència als primers pobladors de l’entorn de les Roquetes, tindrà un aforament de 300 localitats. Dotarà el municipi d’una programació d’arts escèniques estable de qualitat i permetrà recuperar l’oferta de cinema en aquest nucli de població.

Segons ha assenyalat l’alcaldessa, Abigail Garrido, “aquesta rehabilitació i ampliació del teatre de les Roquetes, que esperem que obri portes a finals de la tardor vinent, té relació amb el que anomenem el triangle de la cultura de les Roquetes. Conjuntament amb l’ampliació de la Biblioteca Josep Pla i l’adequació de l’Espai, ens permetrà demostrar l’aposta decidida que fem des de l’Ajuntament en aquest àmbit”.

El regidor de Cultura de les Roquetes, Adrià Solà, ha anunciat que “farem una posada en marxa de l’equipament a ple rendiment. Això vol dir que programarem cinema i teatre, així com formacions en arts escèniques, dividides en tres blocs: un tastet d’un mes, un curs bàsic de tres mesos i un curs especialitzat de mig any”. Solà ha destacat, a més, que “l’aposta pel talent local és una de les prioritats que ens marquem en aquesta nova etapa i que s’oferirà a través de l’edifici annex, on hi haurà sala d’assaig”.

L’escenari dobla superfície

La remodelació i ampliació del teatre municipal de les Roquetes ha permès dotar l’equipament d’un espai plenament funcional de 1.200m2, amb 110 metres d’escenari, el doble del que hi havia a les antigues instal·lacions. L’equipament estarà format per una sala principal d’exhibició i un edifici annex amb sala d’assaig, que acolliran un centre de formació i difusió en arts escèniques. Amb una platea de 134m2 i un amfiteatre de 123m2, el teatre La Bòbila disposarà, a més, de camerinos, tallers i serveis.

El procés de remodelació i ampliació ha tingut un pressupost de 3.167.000€, desglossats en els següents conceptes:

  • Projecte executiu d’obra: 2.799.000€.
  • Projecte d’equipament escènic i il·luminació espectacular: 367.900€.

La despesa de funcionament de l’equipament cultural és previst que s’estabilitzi al voltant dels 200.000€ anuals.

Caixa única als accessos a l’equipament

En paral·lel a la remodelació del teatre, s’està duent a terme una actuació d’adequació de la via pública a la vorera que dona accés a l’entrada principal, en els carrers d’Hernán Cortés amb Francisco de Vitòria. La finalitat d’aquests treballs és afavorir l’accessibilitat dels espectadors.

El remodelat teatre municipal de les Roquetes complirà amb els estàndards mínims per a un equipament escènic-musical d’un municipi d’uns 30.000 habitants com Sant Pere de Ribes. D’aquesta manera, podrà adherir-se al Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya, el que permetrà rebre subvencions i línies d’ajuts per oferir una programació de qualitat amb un preu reduït.

En el futur, la voluntat és que el teatre La Bòbila formi part de la xarxa integrada d’equipaments culturals de Sant Pere de Ribes, amb una especial rellevància del Centre Cultural El Local (amb 192 localitats, quan es posi en marxa), que funcionarà com una sala complementària del teatre remodelat de les Roquetes.

Objectiu: 37 funcions anuals entre les dues sales

Amb la posada en funcionament de la xarxa integrada, l’Ajuntament es marca l’objectiu d’oferir un total de 37 funcions anuals repartides entre el teatre La Bòbila i el Centre Cultural El Local. És el que correspon per a un municipi de 30.000 habitants, segons els Cercles de Comparació Intermunicipal de Cultura de la Diputació de Barcelona, segons la qual hi ha d’haver una ràtio mitjana de 11,8 funcions anuals per cada 10.000 habitants.

El teatre La Bòbila serà gestionat per un responsable de l’equipament contractat en plantilla de l’Ajuntament, que s’encarregarà de la programació i la gestió d’usos. La resta de funcions seran contractades a proveïdors externs (servei de sala o manteniment d’instal·lacions i equipament tècnic, entre d’altres). Les funcions de gestió econòmica i administrativa es realitzaran des de l’estructura central de l’Ajuntament.